Du har måske oplevet det. Engagementet hos dine frivillige er meget forskellige. Nogle er meget aktive, andre er mindre aktive – og så er der dem, som i begyndelsen er glade og top motiveret. Men som tiden løber, mister de gejsten for det frivillige arbejde. Tilbage spørger du dig selv: Hvordan motiverer, og fastholder jeg de frivillige?

Center For Socialt Frivilligt Arbejde har udgivet en guide. Den indeholder konkrete anbefalinger til, hvordan du kan arbejde med at motivere og fastholde frivillige i jeres organisation og forening.

Vi giver dig her et kort uddrag af anbefalingerne, med 3 gode råd til, hvad der skal til for, at frivilliges motivation øges.
Du kan læse alle anbefalingerne på Frivillighed.dk

 

Tydeliggør den forskel, den frivillige gør

At gøre en forskel, betyder meget for frivillige. Det er faktisk en af de vigtigste faktorer til, at folk vælger at blive frivillige – fordi de kan gøre en forskel.
Det er derfor vigtigt at I tydeliggør overfor de frivillige, hvad det er for en forskel de gør. Dermed kan I bedre forbinde den enkelte frivillige med jeres sag. I kan gøre det klart, at alle hænder er uundværlige.

En anden ting man kan gøre, er at fortælle de gode historier til de frivillige. Fortæl dem om fremskridt mod organisationens mål. Man kan også fortælle personlige historier om jeres brugere, og den forskel som de oplever, at de frivillige gør for dem.

Man kan også arbejde med, hvordan de frivillige bedst muligt kan erfaringsudveksle og fortælle historier til hinanden. Det skaber stærkere bånd til andre frivillige.

 

Find de rigtige opgaver til den frivillige

Når en frivillig begynder ved jer, er det vigtigt at I matcher den frivilliges kompetencer med den rigtige opgave. Den frivillige skal føle at han/ hun er god til det de laver. Der skal være en balancegang mellem udvikling og udfordring.

En af de ting man kan gøre for at finde det rigtige match, er at have indledende samtale med den frivillige. Her skal begge parter blive klogere på, hvilke forventninger den frivillige har til jeres organisation . – og hvilke opgaver den frivillige synes er interessante at arbejde med.

 

 Tilbud udvikling og ansvar

Dine frivillige har forskellige ambitioner til deres frivillige arbejde. Men giv plads til dem der ønsker at udvikle sig, og giv dem mere ansvar. Det kan være at I giver ham eller hende et større ansvar for en konkret opgave eller mere indflydelse på et organisatorisk plan.

Det kan også være en idé at give de frivillige muligheden for at komme på kurser og/ eller kompetenceudviklingsforløb. Men vær opmærksom på, at den frivillige selv kan have et ønske om tid, som skal afsættes til sådanne forløb. Samtidig skal den frivillige også kunne se meningen i at få ny viden, som han eller hun også kan bruge i sit professionelle arbejdsliv.